איך מגדירים מטרות נכון?
אחת השיטות שמסייעות לקביעת מטרות נקראת SMART. שיטה זו מאפשרת להעריך את המטרות שהצבנו לעצמנו, ולדייק אותן על פי מספר פרמטרים מנחים. כמו כן, היא עוזרת לנו להבין טוב יותר כיצד ניתן להגיע למטרות הללו, ולבנות את הדרכים הנכונות ביותר אל מטרותינו. על פי חמשת המאפיינים הבאים תוכלו לבחון את המטרות שאתם מציבים לעצמכם, לדייק אותן ולהפוך אותן לברות יישום.
מודל סמארט SMART
S = Specific פירוט ודיוק: כתבו בדיוק מה אתם רוצים להשיג.
M = Measurable מדידה: קבעו איך אפשר לדעת שהתקדמתם.
A = Attainable בר השגה: הגדירו את המשאבים והיכולות שנדרשים לכם, וודאו שהם אפשריים.
R = Relevant רלוונטיות: בחרו לעצמכם מטרות שרלוונטיות לחזון, לערכים, ולתפקידי החיים שלכם.
T = Time-Based תחום בזמן: הגדירו את המועד שבו המטרה תושלם.
דוגמאות למטרות שניתן להגדיר באמצעות מודל סמארט SMART:
בחיים האישיים
להיות בשביל עצמי ובשביל המשפחה שלי בכל יום בין 18:00 בערב ל – 8:00 ביום שלמוחרת.
מטרות נוספות יכולות להיום לקדם תחביב, לעשות יותר כושר, לשמור על אורח חיים בריא, או לקדם פעילות פנאי מסוימת.
מטרה כלכלית בתחום זה תהיה, למשל, להשקיע X כסף בחוגי כושר או במימוש תחביב
בחיי המשפחה
הימים שישי ושבת יהיו ימי משפחה מלאים בבילוי משותף. מטרות נוספות יהיו לאכול ארוחת ערב כל יום עם המשפחה, להקדיש זמן מסוים לבילוי אישי עם כל אחד מבני המשפחה, או להניח את הטלפון בצד כשאני עם המשפחה.
בשליחות חייך
להוציא לאור ספר הדרכה למנהיגות עד סוף השנה. מתוך המטרה ארוכת הטווח ניתן להגדיר ולקדם מטרה ריאלית בשנה הקרובה. למשל, מתוך הפרויקט של להוציא ספר, להצליח לכתוב טיוטא ראשונה. מטרות אחרות יכולות להיות להתנדב במקום מסוים, לקחת על עצמי פרויקט מסוים בעבודה או לארגן אירוע כלשהו.
כעת, נבחן את אחת המטרות על פי מודל סמארט SMART:
לצורך ההדגמה, בחרנו את המטרה לבלות את ימי שישי ושבת עם המשפחה.
במדד הראשון, S, המציין ספיצפיות, נתאר מה בדיוק אנו רוצים. למשל – לשבת לאכול ביחד את כל הארוחות, לנהל שיחה עם כל אחד מבני המשפחה, לצאת לטיול משותף, לשבת בחצר או לשחק עם הילדים.
במדד השני, M, המציין את מדידות המטרה, ניתן להגדיר את החודשיים הקרובים כזמן בו אנו רוצים לבדוק כמה זמן אנו מבלים עם המשפחה בסוף השבוע.
במדד השלישי, A, המציין את הדרכים בהן המטרה היא בת-השגה, ניתן לשאוף לקחת חופש מלא מהעבודה בימים שישי ושבת, לדאוג מראש לבית מסודר ואוכל מוכן כדי להתפנות למשפחה ועוד.
במדד הרביעי, R, המציין את מיעדת הרלוונטיות של המטרה, נבחן האם המטרה של בילוי זמן משפחתי תואמת את הערכים והחזון שלנו.
במדד החמישי, T, המציין את הזמן להשגת המטרה, נחשוב האם נרצה להיות במהלך כל השבוע עם המשפחה, או שנרצה גם זמן לעצמנו. נגדיר בצורה ברורה את זמן הבילוי עם המשפחה, ונחשוב האם נרצה לקיים מטרה זו בכל השבתות או בחלקן.
לסיכום, מודל סמארט SMART מסייע לכם לקחת את המטרות שהגדרתם לעצמכם ולהגשים אותן באמצעות שימוש במדדים שגורמים לכם לחשוב עוד כמה צעדים קדימה. SMART, כבר אמרנו?.
בהצלחה