אם אתם בעלים או עובדים בעסק משפחתי, רוב הסיכויים שנאלצתם להתמודד עם סכסוך כלשהו בעסק ו/או במשפחה. אחרי הכל, כשיש בני משפחה באותו מקום זמן רב יחד, ודעות שונות שמשפיעות על קבלת החלטות, הרגשות נוטים לפרוץ החוצה. וכאשר הרגשות מתגברים, זה יכול להיות קשה לפתור חילוקי דעות בצורה בונה.
עם זאת, קונפליקט אינו בהכרח דבר רע. למעשה, סכסוך יכול להיות חלק בריא מכל מערכת יחסים – כולל אלה המתרחשים בתוך עסק משפחתי. המפתח הוא ללמוד כיצד לנווט את חילוקי הדעות בצורה שלא תפגע ביחסים בין בני המשפחה אלא תצמיח אותם מכך. הנה כמה טיפים איך לעשות בדיוק את זה.
טיפ מס’ 1: הימנעו מלבחור צד.
כבעלים או עובדים בעסק המשפחתי, חשוב שתימנעו מלקחת צד במחלוקות בין בני משפחה. פעולה זו רק תחמיר את המצב ועלולה לפגוע במערכות יחסים ללא תקנה. במקום זאת, התמקדו בתיווך המחלוקת ובסיוע לכל הצדדים המעורבים להגיע להסכמה שכולם יכולים לחיות איתה.
טיפ מס’ 2: עודדו תקשורת פתוחה.
אחת הדרכים הטובות ביותר למנוע מחילוקי דעות להסלים לוויכוחים מלאים היא לעודד תקשורת פתוחה בין בני המשפחה. עסקים משפחתיים יכולים להיות מקומות רגשיים, ולכן חשוב שכולם ירגישו שיש להם מקום בטוח להשמיע את תלונותיהם. זה יכול להיעשות על ידי קביעת כללים לאופי התקשורת בפגישות העבודה ואחרות (כגון ללא שמות או האשמות אישיות, אלא שיח על עובדות) ועל ידי עידוד כלל המשתתפים להקשיב אחד לשני עד לסיום דבריו, לפני מתן דעה או ביקורת.
טיפ מס’ 3: הגדירו גבולות.
חשוב להציב גבולות בין המשפחה לעסק. זה יעזור למנוע סכסוכים מלכתחילה. לדוגמה, אתם יכולים לקבוע כלל שאסור לדון בנושאים אישיים-משפחתיים בעבודה. בנוסף, הקפידו על גבולות המקצוע, כך שכאשר אתם בבית, נהגו כבני משפחה האחד בשני. כבדו את הזמן הפנוי של בני המשפחה, אפשרו להם לעשות כרצונם ללא הפתעות וניצול היותם בני משפחה לביצוע פעולות עסקיות שלא הייתם מבקשים מעובדים שאינם בני משפחה. על ידי הצבת גבולות אלה, אתם יכולים לעזור לשמור על שלום המשפחה בעסק המשפחתי שלך.
טיפ מס’ 4: חפשו עזרה מקצועית במידת הצורך.
יהיו זמנים שבהם קונפליקטים בתוך עסק משפחתי מורכבים או רגישים מכדי לפתור אותם לבד. אם זה המצב, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית ממגשר או יועץ המומחה בהתמודדות עם עסקים משפחתיים. אנשי מקצוע אלה יכולים לעזור לסייע לכם לנהל שיחות פרודוקטיביות ולספק תמונת מצב אובייקטיבית על המצב בעסק המשפחתי, דבר שיכול להיות בעל ערך רב בפתרון חילוקי דעות.
לסיכום, קונפליקט הוא בלתי נמנע בכל מערכת יחסים, כולל אלו שבעסק המשפחתי. המפתח הוא ללמוד כיצד לנווט את חילוקי הדעות בצורה שלא תפגע ביחסים בין בני המשפחה. על ידי הימנעות מלקחת צד, עידוד תקשורת פתוחה, הגדרת גבולות בין המשפחה לבין העסק, ופנייה לעזרה מקצועית בעת הצורך, תהיו בדרך לפתרון סכסוכים בצורה בונה.