הקמת וניהול זוגי של עסק משפחתי יכולים להיות חוויה מתגמלת עבור בני הזוג ובני המשפחה. אבל, זה יכול להיות גם מלחיץ כאשר בני זוג עובדים יחד. מצב זה יכול לגרום למתח במערכת היחסים אם לא מנהלים את העסק נכון. לכן חשוב לתרגל מיומנויות תקשורת חזקות ולקבוע גבולות כדי שתוכלו לטפח מערכת יחסים נכונה בין בני זוג שעובדים יחד בעסק משפחתי.
הגדרת ציפיות ברורות
הצעד הראשון לשמירה על יחסים בריאים בין בני זוג שעובדים יחד הוא להציב ציפיות ברורות מההתחלה. ודאו שכל אחד מכם מבין ויודע את התפקידים והאחריות האישיים שלו בעסק, כמו גם את המטרות המשותפות שלכם בעסק. חשוב גם להגדיר ציפיות לאופן שבו תתקשרו זה עם זה בעבודה – כלומר, התנהגות מקצועית ועניינית לעומת התנהגות אישית. זה יעזור להבטיח שלא יהיו אי הבנות שעלולות להוביל לוויכוחים או טינה בהמשך.
שימו לב. משהו שאני רואה שחוזר על עצמו בעסקים שמנוהלים על ידי זוגות: כעס על אי ביצוע משימות בזמן שבגללן הופסדה עסקה אחת או יותר. הזוגיות שלכם חשובה יותר, חפשו את הדרך לעורר מוטיבציה בזמן אמת. למדו מטעויות שלכם וקחו אחריות הדדית לאופן חלוקת האחריות הבא.
תקשורת: קבעו זמן לדבר באמת, לא רק בהודעות ושיחות שקשורות לעשייה של “כאן ועכשיו”
תקשורת יעילה היא המפתח בעבודה עם בן/בת הזוג בעסק משפחתי. הדרך הטובה ביותר להבטיח זאת היא על ידי הקדשת זמן לפחות פעם בשבוע (או לעתים קרובות יותר במידת הצורך) כדי לדון בכל נושא או דאגה הקשורים לעסק או ליחסי העבודה שלכם אחד עם השני. במהלך שיחות אלו, הקשיבו באמת, היו נוכחים וכבדו את הדעות של כל אחד מכם. זה יעזור ליצור סביבה של אמון והבנה ביניכם כשאתם פועלים למען מטרות משותפות: המשפחה שלכם והעסק.
שימו לב: אם תגידו תודה גם על דברים קטנים ומובנים מאליהם (בחיים ובעבודה), תראו כמה התקשורת שלכם משתפרת גם בדברים נוספים. כי אתם תעניקו הרגשה שאתם רואים אחד את השניה וזה ישפיע הלאה.
חלוקת זמן: מתי מדברים ועל מה מדברים
חשוב לזכור שלמרות שאתם עובדים יחד, צריכה להיות הפרדה כלשהי בין החיים המקצועיים שלכם לחיים האישיים שלכם מחוץ למשרד, לחנות או לחדר שבו אתם מנהלים את העסק מהבית שלכם. משמעות הדבר היא הצבת גבולות בכל הנוגע לזה שלא מדברים על ענייני העסק בבית ואם מדברים זה נחשב כשיתוף זוגי ולא כמשהו שישפיע על קבלת ההחלטות בעבודה. ולא דנים ומטפלים בבעיות אישיות בזמן העבודה וכו’. פעולה זו תעזור לשמור על איזון בשני התחומים ולהבטיח שאף אחד מהם אינו גורם לזוגיות שלכם להיות משאב לעסק, אלא שהעסק מסייע לצמיחה שלכם.
שימו לב: זוגות שמתחילים להפריד את זמן העסק לשיח עסקי וזמן בית לשיח על ענייני הבית, חווים יותר רוגע ושלווה בעבודה ובבית.
לסיכום, עבודה בעסק משפחתי עם בן/בת הזוג יכולה להיות מאתגרת אך גם מתגמלת ביותר אם עושים זאת נכון. על ידי הצבת ציפיות ברורות מההתחלה ותקשורת אפקטיבית לאורך כל הדרך, אתם יכולים לטפח מערכות יחסים מוצלחות בין בני זוג שעובדים יחד בעסק משפחתי. מה שיאפשר לכם להתמקד בהגדלת העסק שלכם מבלי לדאוג לעומס הפוטנציאלי על חיי הנישואים או העסק המשותף שלכם. עם הטיפים האלה תוכלו לפתח שיתוף פעולה יעיל ביניכם ולחלוק מערכת יחסים כפולה: בעסק המשפחתי ובמשפחתיות שלכם.